Waar ligt de riolering? Hoe kun je ondergrondse leidingen traceren of leidingen opsporen onder de grond? Voor bedrijven of particulieren die verborgen en ondergrondse infrastructuur in kaart willen brengen zonder boren, graven of breken is er nu Sytack. ‘Als leidingzoeker zijn we uniek in Vlaanderen.’ Oprichter Chris Tack legt uit waarom.

Van proefsleuven tot leidingdetectie

Chris Tack

Na 23 jaar Tavati Security geleid te hebben, was Chris Tack toe aan een nieuwe uitdaging. In 2021 startte hij met Sytack en smeet hij zich op leidingdetectie en het in kaart brengen van ondergrondse leidingen. ‘Ik ben eigenlijk toevallig als ‘leidingzoeker’ begonnen’, zegt hij. ‘Oorspronkelijk wilde ik iets in de transportwereld doen. 

Ik volgde daarom de opleiding vakbekwaamheid en leerde met een graafmachine werken. Het was tijdens die opleiding dat ik op de leidingzoekers van Leica stootte. In Vlaanderen was er niemand die deze meetapparatuur gebruikte voor het opsporen van leidingen of het zoeken van riolen. Ik nam contact op met Leica en daarna is alles snel gegaan.’

Sytack maakte in geen tijd naam in de bouwwereld. ‘Er is dan ook een grote vraag naar het traceren en opsporen van leidingen, ondergronds of in beton. Denk aan kabels en leidingen opsporen of een waterleiding in de grond, een riool zoeken enzovoort. Met onze apparatuur kunnen we door oppervlakten kijken om te weten te komen waar ondergrondse infra ligt. En dat zónder te graven, boren of uitbreken. We maken digitale proefsleuven voor het opzoeken, opmeten en in kaart brengen van ondergrondse leidingen en objecten zoals stookolietanks en hemelwaterputten. En dat kan zowel binnen als buiten.’

 

Niet enkel voor loodgieters en aannemers

De klanten die een beroep doen op de leidingdetectie diensten van Sytack zijn van vele markten thuis. ‘Iedereen denkt automatisch aan aannemingsbedrijven die grondwerken uitvoeren, maar we werken ook in opdracht van landmeters, technische diensten van steden en gemeenten, studie- en architectenbureaus, loodgieters, elektriciens en algemene aannemers. Zo hebben we onlangs een loodgieter geholpen. Hij moest nieuwe sanitaire toestellen plaatsen, maar wist niet waar alle leidingen zaten. Leidingen opsporen in beton is ons ding dus had hij al snel een goed zicht op waar hij juist mocht kappen. Had hij ons niet ingezet dan was er misschien een leiding geraakt en zat hij met een ontevreden klant en heel wat extra werk.’

 

Leidingzoekers als aanvulling op KLIP

Als we het hebben over graafwerken, dan bestaat er al zoiets als KLIP. ‘Klopt. Aannemers die KLIP-plannen gebruiken, zien ons als een aanvulling omdat de as-built data niet altijd honderd procent actueel zijn én omdat we met onze meettoestellen tot op 2 centimeter nauwkeurig kunnen meten. Onze leidingzoekers bieden dus altijd een extra zekerheid.’

Ook ondergrondse leidingen in kaart brengen, een riool zoeken of leidingen opsporen onder de grond? Contacteer ons voor vrijblijvend advies of een afspraak.

www.sytack.be